Løp maraton med stil

Er du klar for å løpe ditt første maraton, eller har du allerede løpt den legendariske distansen på 42,2 km flere ganger? Uansett er det en stor prestasjon å gjennomføre et maraton. For mange er det bare en fjern drøm å kunne løpe et helt maraton, og det er lov å være svært stolt når man er klar for dette. Det å løpe maraton er noe du kan utvikle i det uendelige, for eksempel er det en nordmann som har løpt 20 maraton på 20 dager!

Når dagen for løpet begynner å nærme seg blir de fleste løpere litt stresset. Det er bra, og gjør at du er klar for full innsats på løpsdagen. Hvis du har trent jevnt og trutt månedene før maratonet er du sannsynligvis godt forberedt, og de siste dagene før løpet er det viktig å gi kroppen ro og hvile.

Den siste perioden før løpet er det lurt å ikke prøve ut verken nye sko, klær eller matretter. Hold deg til det trygge og kjente, og forbered deg med sko og klær som du vet fungerer. Mange løpere har egne klær til løp som er tilpasset det litt høyere tempoet og kanskje i tillegg er litt penere enn de vanlige treningsklærne, men pass på at det er klær du vet ikke gir deg gnagsår på uventede steder.

Det er lurt å klippe tåneglene en dag eller to før løpet for å unngå problemer på løpsdagen. For å virkelig føle deg helt på topp på løpsdagen kan det også være lurt å ta en tur til frisøren, så kanskje du får spart noen få gram på løpsvekten også. Hvis du er mann kan du også se over skjegget, for eksempel med noen luksuriøse produkter fra gents, som har et stort utvalg.

På kvelden før løpet, og påfølgende morgen, bør du ta det forsiktig med ukjente matretter. Det er da for sent å fylle opp med store energimengder, og husk at magen din vil ha nok å gjøre med å ta til seg energi fra sportsdrikker og lignende under løpet. For mye mat kan raskt gi deg mageproblemer som kanskje gjør at du må benytte mye tid på toalettet underveis.

Vel ute i løypa finnes det mange ulike teknikker for å holde humøret på topp og opprettholde motivasjonen helt frem til målstreken. Det finnes selvfølgelig noen som gjerne vil lide seg gjennom hele løpet, og gjerne viser det med grimaser og steinansikt. Samtidig er det vel slik at uansett på hvilket nivå du løper maraton, bør det være en hyggelig opplevelse? Hvis du smiler til publikum og prøver å leve deg inn i underholdningen langs løypa, er vi nesten helt sikre på at løpet vil gå bedre, og kilometerne vil gå raskere.