Trening – også i de siste stunder

Hvis du har fått en diagnose som tilsier at du har en dødelig sykdom som ikke kan kureres, kan det kanskje være vanskelig å tenke på trening. Det kan virke fånyttes og vanskelig å motivere seg for, i en periode da man fra tid til annen føler det som om alt er meningsløst. Men sannheten er at selv med en dødelig sykdom er det mye godt å få ut av trening. Det kan redusere symptomene både fra sykdommen og fra behandlingen, og kan også bedre humøret og livskvaliteten. I denne artikkelen skal vi se litt på hvordan man kan holde seg aktiv i de siste stunder, når man har en dødelig sykdom.

Fordeler ved fysisk aktivitet

Alle trenger regelmessig aktivitet for at kroppen skal fungere. Fysisk aktivitet gjør musklene sterkere, gir energi, og reduserer symptomer som smerte, utmattelse, forstoppelse og kortpustethet. Det blir enklere å slappe av, lettere å sovne om kvelden, og du kjenner deg mindre engstelig og deprimert. På det mentale planet kan det også føles som du får lettere for å konsentrere deg og generelt være mer oppegående. Denne treningen kan selvfølgelig ikke være en intens treningsform som tjener til å forandre kroppen, men en lett trening som er tilpasset din helsetilstand.

Trening kan også gjøre deg bedre i stand til å gjøre forberedelser til din siste hvile. Du kan få energi til å ta kontakt med begravelsesbyrå bærum, som kan ordne alt slik du selv ønsker det. Ved hjelp av et begravelsesbyrå i Bærum kan du sikre at du får en verdig begravelse som er i tråd med din egen oppfatning av livet og døden.

Snakk med legen

Det er viktig å snakke med legen og eventuelt jevnlig ha kontakt med annet helsepersonell dersom du er dødssyk, men likevel ønsker å trene regelmessig. Husk at treningen må være lagt opp slik at den ikke forverrer tilstanden din, eller eventuelt motvirker behandlingen du får. Noen ganger vil legen si at det er best for deg å hvile, og da er det selvfølgelig viktig å ta det til følge. Treningen er jo ikke ment å fremskynde det som skal skje, men heller gi bedre livskvalitet i tiden du har igjen.

Som vi var inne på i starten, så kan det høres merkelig ut at trening skal være så viktig for noen som allerede er på dødsleiet. Forskning viser imidlertid at det kan ha mye å si i disse siste stundene.