Treningens magiske virkning på kropp og sjel

Du hører det ofte, og du vet det så inderlig godt. Trening er godt for deg. Men dørstokkmila virker uendelig lang. Etter en hektisk arbeidsdag er det mest fristende å dumpe ned i sofaen og sette på TVen eller surfe seg bort på nettet. Samtidig som du sitter der ønsker du deg en flottere kropp, et lettere sinn og mer energi og overskudd til å takle hverdagens mas.

Negative effekter ved fysisk inaktivitet

Vel, dessverre er det kun én ting som kan hjelpe deg med alt dette, og det er fysisk aktivitet. Inaktivitet er faktisk like skadelig som høyt kolesterol, høyt blodtrykk og røyking. Dette burde være mer enn nok motivasjon til å få kroppen i gang. Men det er mer som skjer med kroppen om du ikke beveger deg. Blant annet:

  • Hofter og knær blir raskere overbelastet og skadet
  • Dårlig funksjon i leddene
  • Stoffskiftet reduseres
  • Du opplever fordøyelsesproblemer
  • Høyt blodtrykk
  • Psykiske problemer
  • Musklene svekkes, også hjertemuskulaturen
  • Problemer med vekten

Fysisk aktivitet er undervurdert

Det er bevist at fysisk aktive mennesker i gjennomsnitt har 8 år lenger med god helse, og dette øker med aktivitetsnivået. Når du holder deg aktiv reduserer du sjansene for hjertesykdom og høyt blodtrykk. Det er også med på å forebygge diabetes type 2. Ja, faktisk er det sånn at enkelte som allerede har diabetes type 2 faktisk kan bli kvitt sykdommen ved å bevege seg mer.

Enkelte typer kreft kan også forebygges ved at du trener. Du vil få mindre smerter i muskler og ledd, og reduserer risikoen for benskjørhet. I tillegg vil du oppleve bedret lungekapasitet, mer energi og et lystigere sinn. Listen er lang over fordelene ved å røre på deg.

Husk at litt fysisk aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. I følge Helsedirektoratet bør man ha minst 150 minutter med moderat fysisk aktivitet per uke. Dersom du trener mer intensivt kan denne tiden reduseres til 75 minutter. Det er også viktig å trene opp kjernemuskulaturen med styrkeøvelser, og da spesielt for voksne og eldre.

Spreng dørstokkmila i dag

Vi vet det er lett å tenke “Jeg skal starte i morgen”. Men når den tanken gjentar seg dag etter dag, bør det ringe noen bjeller. For hvorfor skal du egentlig vente til i morgen med noe som er så viktig for kroppen din? Kanskje liker du ikke treningsstudioer, men en rask tur i frisk, god luft er vel så bra. Eventuelt kan du kjøpe inn litt treningsutstyr til å ha hjemme, og med et lite lån fra centum kan drømmen gå i oppfyllelse. Det er en investering i livskvaliteten din.

Vi mennesker er utrolig flinke til å ta vare på bilene våre. Vi hopper ikke over én eneste service, og passer på dem som om det var barna våre. Men en bil kan få nye deler. Det er noe helt annet med menneskekroppen, og derfor er det enda viktigere at vi begynner å ta vare på den også. Du har bare én kropp – ta godt vare på den!