Ymse

Løpetrening med riktig intensitet

Løpetrening er på mange måter den enkleste formen for trening som finnes, men den er samtidig ekstremt utfordrende. Fysisk er løping en form for trening av høy intensitet, slik som for eksempel Helsedirektoratet definerer det. Det betyr at du forbrenner mange kalorier og får god uttelling av treningen på kort tid. Samtidig er det viktig å ha et forhold til hvilken intensitet man egentlig skal løpe med.

Før man setter i gang, og tilpasser sin trening slik at den er optimal med tanke på intensitet og treningstid, er det viktig at man tar en titt på utstyret. Løping er i den forstand en ganske enkel idrett, du kan i utgangspunktet bruke hvilke klær du vil, så lenge de er komfortable å løpe i. Det er selvfølgelig bedre med løpeklær av syntetiske materialer, eller ull om vinteren, men det er til og med mulig å løpe i en gammel genser av bomull. Sko er også viktig, og det finnes et gigantisk utvalg av gode joggesko. En leverandør som har levert noen morsomme modeller, spesielt innenfor terrengsko, er Viking. Når du har gode sko på plass kan du tenke mer på hvordan du skal planlegge treningen.

En vanlig feil som mange gjør er å løpe med middels intensitet. Det kan selvfølgelig være greit med økter med middels intensitet for å samle kilometer, men variasjon er viktig. Det handler om å tørre å løpe både sakte og raskt.

Når du løper saktere enn hva du pleier å gjøre vil du klare å løpe lenge, og du vil klare skikkelige langøkter der du virkelig bygger utholdenhet og gir kroppen mulighet til å øve seg på å for eksempel benytte fett som drivstoff. Dette kan være spesielt relevant for maratonløpere. Når du løper et maraton vil kroppens lager av drivstoff bli tømt, og du må fylle på med karbohydrater underveis. Hvis du er flink til å få i deg sportsdrikk og mat kan dette fungere, men det er en utfordring for magen. Derfor er det nyttig å tilvenne kroppen ved å benytte fett for å dekke noe av energibehovet.

Samtidig bør du prøve å løpe raskt i noen økter. Dette kan være enten i form av skikkelig harde og raske økter, intervaller eller det som kalles fartlek, der du improviserer intervaller. Å presse kroppen til grensen i henhold til hvor raskt du kan løpe, vil gi en god treningseffekt for hjertet og oksygenopptaket ditt. Ved svært høyt tempo vil kroppen måtte bruke utelukkende karbohydrater som energi. Det gir høyt forbruk av oksygen, og du vil presse musklene og kroppens distribusjon av oksygen via lungene, helt til grensen. Dette vil gi deg bedre kapasitet for oksygenopptak, også i lavere tempo. Derfor er intervaller viktige også for maratonløpere.

Oppsummert: pass på å variere intensiteten på treningen din!