Det er ingen tvil om at mange kunne hatt mer utbytte av treningen med noen få enkle reguleringer. Blant annet i forhold til kostholdet. Det er mange teorier om hvilket kosthold som er best, og på en måte har de alle rett. Det hele handler om å finne maten som egner seg til den typen trening man utfører. Samtidig skal selvsagt dette kostholdet passe inn i hverdagen. Det som er sikkert er at om man vil ha mest mulig ut av trening, må maten inneholde en viss mengde karbohydrater, protein og fett. Samtidig skal en ha optimalt inntak vitaminer, mineraler og sporstoffer. Alt dette til sammen tilfører kroppen det den trenger både for restitusjon etter trening, og til alle prosesser kroppen utfører i løpet av et døgn. Det er viktig å huske på at det er ikke hva man gjør en eller to dager, men hva man gjør over tid. Derfor skal kostholdet alltid sees under ett, for eksempel over noen måneder (eller år for den del).
Lag din egen vri
Det finnes en rekke forskjellige retninger innenfor kosthold som optimaliserer treningen. I utgangspunktet kan de aller fleste hverdagsmosjonister legge seg på moderate varianter av disse. Ser man for eksempel på lavkarbo er ikke dette enkelt å få til for alle, da mange av variantene opererer med så lite som 50-100 g karbo pr dag. Her kan man legge seg på et mer moderat inntak uten å gå så lavt som oppgitt. Spis poteter, ris, brød og annet, men velg grovt brød, naturris og videre og spis en mindre mengde. Et høyproteinkosthold kan også reguleres ved at en spiser litt mindre protein en oppgitt. Disse tilpasningene kan gjøres for alle typer kostholdsteorier som en finner. Noen matvarer er mer “geniale” enn andre, rett og slett for at små mengder inneholder mye av det man trenger. Egg er en slik matvare. Her finner man “alt”, om man kan si det slik. Fisk og kjøtt inneholder gode proteinkilder, og fet fisk tilfører sunt fett. Grønnsaker gir kroppen antioksidanter, vitaminer, mineraler og videre. Her er det nesten ingen grenser for hvor mye man kan spise, da de inneholder veldig lite kalorier. Viktigst av alt uansett hvordan du spiser; drikk vann! Det optimaliserer opptaket.
Trening og maten – gidder man?
Vil man ha resultater av den treningen man gjør, ja da bør man “gidde”. Det spiller ingen rolle hvilken aktivitet man driver med. Vil man ned i vekt, ha kontroll på livsstilsykdommer eller annet, må kostholdet komme på banen. Samtidig er kosthold faktisk nesten 80% av treningsresultatene. Det er ikke uten grunn at det sies at “six-pack lager man på kjøkkenet”. Ha derfor alltid kostholdet i fokus, selv på dårlige dager. Spis rundt 2 timer før en god treningsøkt. Måltidet kan for eksempel være en liten omelett sammen med en lett salat. Trener du tidlig på morgenen få i deg i hvertfall en banan før løpeturen begynner. Havregryn er også praktisk og utrolig sunt. Start gjerne dagen med havregrøt. Den største hindringen en har når man ligger på en praktisk sovesofa og planlegger er; deg selv! Bestem deg, lær litt om forskjellige matvarer, planlegg dagens og ukens måltider, handle for flere dager i slengen – bare gjør det. Du gidder! Før du vet ordet av det er det blitt en vane.