Et push bak i det nye året!

I skrivende stund er januar måned godt i gang, og de aller fleste holder enda på nyttårsforsettene sine. Treningssentrene er aldri så fulle som de er i året første måned. Dessverre faller mange av lasset etterhvert. Kanskje fordi de ikke hadde en god plan, de ønsket kanskje ikke endringen nok eller det ble for mye på en gang? Hvem vet! Det man kan si for sikkert er at det er atskillig enklere å klare å gi seg selv et “push bak”, og holde på det, om en har en god plan. En god plan har et viktig startpunkt – hva er målet? Her holder det ikke med generelle mål, som for eksempel bli i bedre form. La det være mer spesifikt, for eksempel å klare å løfte tyngre i benkpress eller løpe 3 km uten stopp. Selvsagt må målet passe til den formen man er i når man begynner, så kan man heller utvide det etterhvert.

Finn det som motiverer

Det er flere faktorer som bør med for å sette seg treningsmål. Mange av disse gjøres utenfor treningstiden, som for eksempel maten. Det handler om å se på sin helhetlige livsstil og endre utfra det man gjør pr i dag. Det som gjør at man holder over tid er at en finner den riktige motivasjonen. Her vil det være store forskjeller på hva som motiverer den enkelte. Mange motiveres av å gjøre endringene sammen med noen, andre av at de føler seg bedre. Uansett hvilken motivasjon en trenger er det viktig å finne ut hva som fungerer. Når man finner denne er mer enn halve jobben egentlig gjort. En annen viktig faktor for å gi seg selv det push’et bak er stabilitet. Det vil si at har man en plan så holder man seg til denne. Trening sklir for eksempel fort ut om den stadig utsettes av forskjellige grunner. Har man planlagt trening til faste dager, så hold på disse. Det er ikke enkelt å skulle si nei til blant annet sosiale aktiviteter på grunn av trening, men hvem sier at en ikke kan komme litt senere når treningen er over?

Helheten teller mest

Treningsdagene er planlagt, måltider fastlagt og en er godt i gang med å endre livsstilen. Plutselig er det et festlig lag eller sykdom som føles ødeleggende for hele planen. Den gode nyheten er at det stemmer overhodet ikke. Har man lagt om til et bedre kosthold i hverdagen klarer ikke en utskeiing eller to å ødelegge noe. Det er bare å fortsette som før man skeiet ut. Har man vært syk og derfor ikke fått trent på en stund? Heller ingen krise! Begynn på igjen når sykdommen har sluppet taket. Det hele handler om å se helheten, på samme måte som søk om forbrukslån hos Sambla. Et godt bilde på hvordan en kan tenke i perioder, som ikke går som planlagt, er; om et dekk på bilen punkterer så tenker man ikke at hele bilen er ødelagt, og knuser resten av kjøretøyet av den grunn. Gjør heller ikke det med kroppen og planene dine om “uhellet” er ute.